Hepsor logo

Situācija nekustamā īpašuma tirgū: vai ir īstais brīdis investēt?

Atpakaļ

Pašlaik teju ikviens iedzīvotājs jūt to, ka cenas pieaug visur – gan veikalos, gan degvielas uzpildes stacijās, gan komunālo maksājumu rēķinos. Taču kā tas ietekmē nekustamā īpašuma tirgu? Ja ir vēlme iegādāties dzīvokli, to labāk darīt tagad vai vēlāk? Vai šis ir labākais laiks investīciju veikšanai? Par to vairāk stāsta Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses (NIAA) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags un SIA “Hepsor” valdes loceklis Martti Krass.

Nekustamā īpašuma segments ir izdevīgs investīcijām

Kā stāsta NIAA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags, situācija nekustamā īpašuma tirgū pašlaik ir ļoti labvēlīga investīciju veikšanai. To ietekmē dažādi aspekti un fakts, ka arī turpmāk nekustamā īpašuma cenas tikai turpinās augt. “Mājokļu segments investīcijām ir ļoti izdevīgs, jo Rīgā ir liels dzīvokļu deficīts. 72% Rīgas iedzīvotāju dzīvo padomju laikā būvētās ēkās, kas nav energoefektīvas.  Līdz ar to, kontekstā ar apkures cenām, šādi mājokļi kļūs aizvien mazāk pievilcīgi. Komunālo maksājumu izdevumi sērijveida dzīvokļos un jaunos, energoefektīvos dzīvokļos atšķiras pat divas līdz trīs reizes. Tāpēc tieši jaunie dzīvokļi, neatkarīgi no tā, vai pirkti dzīvošanai, vai izīrēšanai, būs labākā izvēle. Jāatzīmē arī tas, ka pašlaik Rīgā, ņemot vērā, ka būvniecības cenas ir pieaugušas par aptuveni 40%, virkne jauno dzīvokļu projektu ir apturēti. Turklāt tie projekti, kas vēl tikai tiek plānoti, būs būtiski dārgāki. Ja tie īpašumi, kas pašlaik vēl ir tirgū, ir uzbūvēti ar nosacīti “vecajām” būvniecības cenām, tad jaunie jau būs par “jaunajām” cenām. Tas atspoguļosies arī dzīvokļa cenā,” uzsver M. Vanags.

Situāciju ietekmē pieņemtie likumi

Kā stāsta Mārtiņš Vanags, vēl viens aspekts, kas var pamudināt investēt nekustamajā īpašumā un to pēc tam izīrēt tālāk, ir pagājušajā gadā pieņemtais Dzīvojamo telpu īres likums. “Jaunais īres likums ir radikāli mainījis tirgu. Proti, ja iepriekš dažādi strīdi par, piemēram, īres nemaksāšanu starp īrnieku un dzīvokļa īpašnieku ieilga uz vairākiem gadiem, tad pašlaik visi strīdi tiek izskatīti paātrinātā kārtībā. Principā pat, ja nav paveicies ar īrnieku, jo viņš nemaksā īri, trīs, četru mēnešu laikā var panākt sava dzīvokļa atbrīvošanu. Tas ir ārkārtīgi svarīgi no risku vadības viedokļa. Iepriekšējā situācija daudzus atturēja veikt ieguldījumus dzīvokļos, taču tagad dzīvokļa īpašnieks var justies pasargātāks. Gan pieņemtās likuma izmaiņas, gan pašreizējā ekonomiskā situācija ir paplašinājusi investīciju iespējas. Tāpēc es ieteiktu cilvēkiem apsvērt investīciju iespējas, jo īres tirgum ir potenciāls. Ir zināms, ka pasaulē arvien mazāk cilvēkiem svarīgas īpašumtiesības. Viņiem ir svarīga pieredze, mobilitāte, tāpēc mājokļi bieži vien tiek īrēti, nevis pirkti. Līdz ar to šeit rodas iespēja nopelnīt investējot – nopirkt dzīvokli un pēc tam to piedāvāt izīrēšanai,” skaidro M. Vanags.

Investīcijas nekustamajā īpašumā kā drošības spilvens

SIA “Hepsor” valdes loceklis Martti Krass skaidro, ka uz investīcijām nekustamajā īpašumā var skatīties arī kā uz drošības spilvenu. Proti, tas var pasargāt līdzekļus no inflācijas. “Nekustamais īpašums sevi ir pierādījis kā labu investīciju mērķi un drošības spilvenu brīžos, kad nauda, kas ir bankas kontā, sāk zaudēt savu vērtību inflācijas dēļ. Turklāt, investējot nekustamajā īpašumā rodas gan pasīvie, gan aktīvie ienākumi. Pasīvie ienākumi rodas no tā, ka nekustamajam īpašumam pieaug vērtība. Savukārt aktīvos ienākumus rada dzīvokļa izīrēšana. Gan pasīvajiem, gan aktīvajiem ienākumiem drošs ieguldījumu objekts būs īpašums pilsētas centrā. Taču daži rajoni ārpus pilsētas centra var strauji attīstīties un tādējādi piedāvāt arī iespējas gūt lielākus ienākumus no pasīvās investēšanas,” pamato M. Krass.

Īpašums, kas pielāgots investoriem

Mūsu projektu Rīgas klusajā centrā – Strēlnieku 4b, esam pielāgojuši tieši izīrēšanas vajadzībām, un tajā pieejami tikai 1-2 istabu dzīvokļi. Projekts atrodas pilsētas centrā, tāpēc ļoti daudz kas atrodas pastaigas attālumā. Ņemot vērā, ka ēka ir jauna un tajā ir zemi komunālie maksājumi, tā ir ļoti saistoša arī īrniekiem. Investoriem tas nozīmē to, ka īres tirgus būs ļoti stabils un ieguldījums dzīvokļa iegādē sniegs drošu ienākumu avotu. Turklāt, ieguldot naudu šajā projektā, investors savā īpašumā iegūst pilnībā mēbelētu dzīvokli ar jau esošo īres līgumu. Līdz ar to uzreiz ir nodrošināta naudas plūsma. Izvēloties investēt kādā no pieejamajiem dzīvokļiem šajā projektā, investors var sagaidīt 12% – 15% lielu ieguldījuma atdevi katru gadu, kas atkarīga no tā, cik liels bankas finansējums piesaistīts,” skaidro M. Krass.

Jāizvērtē finansiālās iespējas

“Hepsor” pārstāvis Martti Krass atgādina arī to, ka pirms jebkuras investīcijas veikšanas katram pašam arī jāizvērtē sava finanšu situācija, lai pārliecinātos par investēšanas izdevīgumu un iespējām. “Runājot par jebkāda veida investīcijām, cilvēkiem nepieciešams izvērtēt viņu finansiālo situāciju un to, vai investīcijas būs iespējams veikt ilgtermiņā. Jāatceras arī tas, ka investīcijām jāizmanto tikai pieejamie resursi. Pirms pieņemt lēmumu par investēšanu, nepieciešams ņemt vērā vairākus aspektus:

•        Kādas ir tavas finansiālās iespējas?
•        Cik lielam riskam esi gatavs, ņemot vērā izmaiņas tirgū?
•        Cik ilgi tu plāno ieguldīt?
•        Kāds ir tavs plāns ieguldījuma pārtraukšanai?

Pašlaik labas kvalitātes dzīvokļu skaits ir ļoti ierobežots. Nekustamo īpašumu attīstītājiem jaunu projektu uzsākšana ir ļoti izaicinoša, ņemot vērā būvniecības cenas, kas pēdējā laikā ļoti augušas. Tas nozīmē, ka dzīvokļi, kas pašlaik pieejami tirgū, ir ļoti vērtīgi potenciālajiem investoriem. Taču tajā pašā laikā katram pašam arī jāizvērtē, vai viņš pašlaik ir gatavs investīcijām izmantot daļu no saviem ienākumiem vai krājumiem,” atgādina M. Krass.

Vairāk informācijas par iespējām investēt “Hepsor” projektā Rīgas klusajā centrā – Strēlnieku 4b, iespējams uzzināt šeit: https://hepsor.lv/strelnieku4b/.

Atpakaļ

Turpinot izmantot mūsu tīmekļa vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai, kas nepieciešami vietnes pamatfunkciju darbībai un lietotāju preferenču saglabāšanai.